Česnek medvědí

06.04.2017 16:34

Úžasná jarní divoká zelenina, která je plná vitaminů a minerálů, které po zimě tolik potřebujeme.

Roste ve vlhčích písčitohlinitých až jílovitých půdách, spíše stinných místech, kde vytváří typické a někdy velmi bohaté porosty. Vyskytuje se tedy nejčastěji v lužních a listnatých lesích, kolem potoků, na úpatích svahů. Často je také pěstován jako okrasná rostlina v zahradách a parcích. Najít ho můžete i v Praze, v Divoké Šárce či u Hladové zdi.

Obecné použití:

Šťáva z listů se používá jako hmyzí repelent. Dříve se šťávy z česneku medvědího využívalo při dezinfekci v domácnostech. Listy a stonky se nejčastěji konzumují čerstvé brzy na jaře, mají typickou česnekovou příchuť, jsou však méně aromatické než listy a stonky česneku. Pro dlouhodobější užívání se vyrábí z česneku tinktura, nebo se listy nasekají a zmrazí. Můžete také listy pomačkat a naložit do oleje.

 

Použití v kuchyni:

Medvědí česnek jezte čerstvý: do pomazánek, salátů, polévek, másla, jako pesto, nejjednodušší je dát ho nakrájený do již hotového jídla. Zachová si tak nejvíce prospěšných látek.

 

Nejčastěji jej najdete ve vlhčích, spíše stinných místech. Kde vytváří typické a někdy velmi bohaté porosty. Vyskytuje se tedy nejčastěji v lužních a listnatých lesích, kolem potoků, na úpatích svahů. Roste na vlhkých, písčitohlinitých až jílovitých půdách.
Často je také pěstován jako okrasná rostlina v zahradách a parcích. Najít ho můžete i v Praze – například v Divoké Šárce či u Hladové zdi.

—————

Zpět