Novinky

18.04.2018 15:02

Výživa na jaře

Zdravím vás v krásném jaře, tentokrát bych vás chtěla inspirovat, jak si zpestřit nápoje, které můžete pít v tomto obdob a díky nimž můžete dodat tělu to, co právě na jaře potřebuje. Je to zejména hodně vitaminů a minerálů a ty dostaneme nejlépe do těla tak, že přidáme do jídelníčku hodně zelené...

—————

08.09.2017 12:19

Třezalkový olej domácí

Třezalkový olej Každoročně si vyrábím vlastí třezalkový olej z třezalky ze svého pozemku. Je to lék téměř na všechno a já ho využívám skoro denně. Jak na výrobu? Postup: Natrhejte sklenici plnou květů třezalky tečkované (poznáte tak, že list dáte proti světlu a uvidíte na listech tečky) a nechte...

—————

27.06.2017 14:50

Heřmánkové tipy

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) Heřmánek pravý asi není třeba představovat, poznáte ho snadno tak, když nehtem rozpůlíte květenství, je duté. Já ho sbírám každý rok, nejlépe o úplňku, to bývá nejsilnější.  Používám ho na čaje (Čerstvou nebo i sušenou část byliny - asi jedna čajová...

—————

22.06.2017 14:42

Růžový čaj

Sběr: v tomto období posbíráte okvětní plátky šípkových růží (nebo jiných planých), jsou velmi aromatické. Necháte je volně proschnout a uskladníte v šroubovací skleničce.   Výroba čaje: zaliteje lžíci nasušených růžových plátků horkou vodou a necháte 10min louhovat. Získáte...

—————

06.04.2017 16:34

Česnek medvědí

Úžasná jarní divoká zelenina, která je plná vitaminů a minerálů, které po zimě tolik potřebujeme. Roste ve vlhčích písčitohlinitých až jílovitých půdách, spíše stinných místech, kde vytváří typické a někdy velmi bohaté porosty. Vyskytuje se tedy nejčastěji v lužních a listnatých lesích, kolem...

—————

05.03.2017 17:32

Přirozená strava aneb makrobiotika

Před 10 lety mě přišla do cesty makrobiotika. Přinesla mi spoustu pochopení, uzdravení nemocí a vitalitu. Jejích zásad se držím dodneška, i když už nejsem tak striktní. To znamená, že se sama stravji zdravě, používám základní potraviny, sama denně vařím nejlépe z místních zdrojů. Piji vodu ze...

—————

08.12.2016 11:41

BIO mošt ze Skalky

Letos jsme větší množství jablek z našeho sadu zpracovali na BIO mošt. Jablka rostou organicky v sadu ve Skalce u Doks. Vlastnoručně jsme je zralé posbírali, dovezli do moštárny a nabízíme k prodeji. Zbývá posledních 7ks, objednávejte co nejdříve. Jaký je náš mošt? • bez chemických...

—————

06.04.2016 16:55

Jarní pomazánka z tofu

Jarní inspirace Do mixéru dejte bílé tofu, sezamový olej, sojovou omáčku, listy pampelišky, kopřivy, nebo ptačince žabince, zřeďte vodou a rozmixujte. Mažte na domácí kváskový chléb, zdobte čerstvou naťovou cibulkou a sedmikráskami a čerstvým polníčkem.  

—————

20.01.2016 12:59

Variace na chutnou a zdravou snídani

Chcete snídat zdravě a přitom si pochutnat? Zkuste si připravit opravdu lahodnou snídani:   Co budete potřebovat: uvařená rýže, polenta, jáhly apod. domácí švestková, hrušková nebo jablečná povidla (možno použít i jakékoli sušené ovoce - datle, rozinky, hrušky apod.) kakao, skořice nebo...

—————

28.12.2015 12:12

Polníček a portulák

Důvěrně známý Kozlíček polní - polníček a méně známý Portuák zimní. Jedny z mála zelenin, které rostou sami a to i v zimě. Kromě mě je nesklízí žádný jiný živočich na naší zahradě. Zmiňuji je právě v tomto období, protože to jsou jedny z mála zelenin, které můžete mít čerstvě utržené...

—————