Dobrovidla
21.12.2015 16:03Ovoce, které používám na výrobu dobrovidel vyrostlo přirozeně v sadu nedaleko Skalky u Doks. Dobrovidla vařím dle staré receptury - bez cukru, konzervantů a jiných přídavných látek, jen z čistého ovoce, které vlastnoručně sklízím a zpracovávám. Povidla vznikly odpařením vody, zakonzervované jsou jen špetkou soli. Vyráběné s láskou převážně pro vlastní potřebu. Jelikož je ovoce hodně mám letos přebytek, o který se ráda podělím.
Jak povidla vyrábím? Recept i pro vás:
1. vypeckuji nebo vykrájím ovoce od jadřinců, dám do hrnce s půl lžičkou soli a případně přidám koření: badyán (švestky), skořice celá (jablka, hrušky)
2. začnu vařit - zpočátku na větším plameni, než ovoce pustí šťávu, později na co nejmírnějším, aby se povidla nepřipálila
3. vařím tak dlouho, dokud se neodpaří většina vody za občasného míchání – dejte pozor, aby se ovoce nepřipálilo, vařím do zhoustnutí, objem se zmenší asi na 1/3, vyndám koření
4. švestková povidla vařím asi 12 hodin a pak rovnou plním do sklenic, hrušková i jablečná méně a proto je někdy ke konci vaření rozmixuji ponorným mixérem
5. vedle v kastrolu si dám vařit čistou vodu a vyvařím v ní víčka i skleničky
6. horká povidla naplním do sterilovaných skleniček, zavíčkuji, otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout. Uzavřené vydrží i několik let, pokud je nesníte. :-)
7. pokud budete používat kupované ovoce, buďte si vědomi, že povidla nebudou tak sladké, jako když jsou vařené z uzrálého ovoce pěstovaného bez chemie a umělých hnojiv.
Druhy, které můžete objednat: švestková, hrušková, jablečno-hrušková, hruško-broskvová, třešňová
Obsah povidel ve sklenici 350 g.
Cena za skleničku: 120 Kč/skleničku, třešňová 150 Kč/skleničku
Výroba: podzim 2015
Důležité upozornění:
Po otevření je potřeba do týdne zkonzumovat, neboť neobsahují žádné chemické konzervanty. Při opakovaném vstupování do skleničky používejte vždy čistou lžíčku.
Pokud máte zájem o přírodní doma vyrobená povidla, napište mi email o jaká máte zájem a kolik ks. Předání možné v Praze, nebo poštou.
—————